Finaste

Skrivet av Emil, 19 april 2010

Ibland blir man glad av bekräftelse, ibland blir man generad, ibland blir man odräglig, men oftast tror man att någon har förväxlat en med någon annan.

Idag blir jag bara skitglad när jag nu sitter med min morgonkaffe och bläddrar i tidningen där tio personer i en skivaffär får frågan vilken låt som har det finaste budskapet. John Lennon, Johny Cash och så inte mindre än två personer som svarar någon av mina låtar. En blir ju så glad och stolt att en spricker.

Normalt sett brukar jag alltid tro att folk förväxlat mig med skidåkaren Emil Jönsson när jag får höra så fina ord. Men i det här fallet stod ju låttitlarna med, så jag börjar nästan tro att det är mig det gäller. Nu har visserligen skidåkaren Emil Jönsson off-season, så det är ju mycket möjligt att han sitter i nån alpstuga och skriver låtar. Men hur stor är sannolikheten att han skriver låtar med exakt samma titlar som mina? Den kan ju inte vara mer än 20%. Högst. Det är med andra ord minst 80 % chans att det är mig de syftar på i dagens tidning. Det räcker för mig.

Självklart fick artikeln även mig att fundera över vilken låt jag tycker har det finaste budskapet. Och jag inser återigen hur mycket själva musiken avgör för min del. Väldigt ofta älskar jag låtar som jag inte har en aning om vad de handlar om och ibland rentav missuppfattat. Och kanske allra oftast är det instrumentalmusik som skakar om min värld och får mig att känna och tänka på nya sätt.

Just nu är Gold Wrap med Esbjörn Svensson Trio, live-versionen från Hamburg, den låt som har det finaste budskapet för mig. Den saknar text men när jag hör den blir jag full av liv och det är väl ett fint budskap? ”Nu ska du bli full av liv” tänkte säkert inte Esbjörn Svensson när han skrev låten, men han lyckas ändå förmedla det, gång på gång. Och det starkt gjort av någon som inte ens lever.


7 kommentarer till “Finaste”

 1. Lena har skrivit:

  YES.! som Yoko Ono skrev i taket. Så härligt. Alla dina låtar är jättefina. Men snälla sprick inte. Vi vill att du kommer hel (och ren) till Norrköping på fredag och jag förmodar Karlstadborna vill detsamma på onsdagen. Ha det gott annars.

 2. tim har skrivit:

  Emil. Du räddar mig varje dag. Du är den finaste människa jag vet (vilket kanske inte är jättestort egentligen med tanke på att det finns ett ansenligt mörkertal jag aldrig hört talas om, men ändå liksom). På heders. Tack för att du är den du är, vem det nu är.

 3. Jossan har skrivit:

  ”Så får du mig ändå” är absolut en av de finaste låtar jag nånsin hört. Önskar jag får se den live snart!

 4. Tea har skrivit:

  Du borde absolut ta åt dig (och vara jävligt stolt) för du är hur duktig som helst. Jag hoppas på att du dyker upp i Borås inom snar framtid! Hade varit skoj om du svarade på vilken din/dina favoritlåtar är och varför? Ha det bäst och lycka till med musiken!

 5. Emma har skrivit:

  Vad underbart att budskapet om ditt budskap gick hela vägen fram till dig. Och att det gjorde dig glad. För det gjorde mig glad. Och min dag började lite bättre.

  Det var min vän som blev nyfiken på dina fina budskap på grund av mitt svar till tidningen. Och på sin Emil-upptäcktsfärd hittade han den här bloggen och såg att du hade kommenterat.

  Jag vill tillägga att även jag är en slav för det instrumentala och har noll koll på budskap och låttexter egentligen. Dina texter är ett stort undantag. De får mig att verkligen lyssna på ord och inte bara toner.

  Ha en alldeles utomordentligt fin dag!

 6. A. har skrivit:

  Vilka två låtar var det? Jag gissar på Igen och Vackrast i världen

 7. Gabriella har skrivit:

  Jag var en av dessa två tjejer som blev intervjuade, och ja det var dina fina låtar vi pratade om. Och för en skåning är det ju alltid ett plus med en artist/poet som vågar sjunga på skånska.
  Ser fram emot din spelning i Kalmar i april, då jag numera är en exil skåning.

  Fortsätt sprida dina fina budskap.

Skriv något!