Garagetricket

Skrivet av Emil, 8 november 2011

Har ni hört talas om garagetricket?

Det går kortfattat ut på att man skaffar ett enormt garage för att imponera på folk som gillar stora bilar. Detta är alltså en metafor för att man så att säga skaffar ett skal för en frukt som man i själva verket inte har. Frukt är givetvis också en metafor i sammanhanget.

I ett socioekonomiskt sammanhang handlar det här om att man tar ett enormt banklån köper en enorm fallskärm fyller en enorm kruka med guld och låter den enorma fallskärmen singla ner med guldkrukan till allas beskådan och beundran. Rent symboliskt då förstås.

Nej, för att kunna ge ett autentiskt exempel på vad garagetricket innebär krävs abstraktioner: Livet är ju fullt av självbedrägeri som man liksom vill införliva andra i. ”Man vill ligga steget före.”

I perceptionsteori pratar man ju ofta om att vi med våra sinnen bara uppfattar 20% av verkligheten och fyller i resten med förväntningar, förhoppningar och fördomar. De övriga 80% är fortfarande vad man inom stadsarkitekturen kallar ”open spaces”.

När en reklamröst säger till oss: ”Du har väl inte glömt hur gott det smakar, har du?” Så är det alltså till 80% öppet för oss att tänka på något helt annat än den produkt som säljs. Har vi drömt om att vi hånglat med en citron och fortfarande är lite yrvakna, så är sannolikheten ”fet” att vi tänker på just detta och halvt i trans går och köper en citron. Risken/chansen för att vi sen raggar på citronen är bara 30% eftersom våra fördomar säger oss att citronen är en dålig älskare.

Så ur ett nyliberalt perspektiv är garagetricket helt ointressant. Det varken främjar eller motverkar människors benägenhet att konsumera. För utarmade brukssamhällen i Dalsland däremot är det självklart av stor betydelse, eftersom garageindustrin på intet sätt är en abstrakt metafor utan ett dagligt levebröd. ”Vi som tillverkar garage gör ju det som människor, inte som fiktiva figurer”, säger en kille som heter Magnus i Dals Långed.

Och det genanta i kråksången är ju att just Magnus faktiskt är en fiktiv figur.

 


Skriv något!