Kort fakta:
I begynnelsen gjorde jag mest musik i olika band och som soloartist, men så blev det texter över och så började jag prata en hel del mellan låtarna på mina konserter. Det mellansnack som då spårade ur är grunden i allt det jag skriver utanför musiken. Runt sekelskiftet (2001) skrev jag ett par pjäser som jag regisserade och satte upp i Stockholm på olika teatrar. 2002 skrev jag krönikor för olika humorprogram i Sveriges radio, bland annat ”Så funkar det”. 2003 upptäckte jag att jag kunde förena allt detta på en scen till en helt egen genre med popmusik, ståuppkomik, lyrik och liggnertragik. Därefter har jag gjort ett dussintal turnéer och hundratals spelningar/föreställningar på allt från Peace and Love-festivalen till Dramaten runt om i Sverige och norra Europa.

Förutom att berätta små fiktiva och autentiska historier och vända ut och in på mig själv brukar jag inte minst i mina mellansnack skriva om det som känns angeläget för ögonblicket, som mänskliga rättigheter, feminisim och hållbar utveckling.

Jag skriver återkommande krönikor bland annat i tidningen ETC, jag gör då och då programmet "Tankar för dagen" i Sveriges radio P1. Under våren 2012 även mitt eget program i P1 "Mellansnack med Emil Jensen" som sänds hemma från mitt kök.
Även om allt detta får ett allt större utrymme är fortfarande musiken hjärtat och navet i det mesta jag gör.

Diskografi:
2004 Jag har splittrats (ep)
2004 Kom hem som nån annan (album)
2006 Orka då (album)
2006 Maj förra året (ep)
2006 Mellansnack (en ljudbok med spoken word – komik och lyrik)
2008 Emil Jensen (album)
2009 300 eMIL (dvd med dokumentär om cykelturnén+bonus-ep med musik och snack)
2011 Rykten (album)
2011 Snacka om (ljudbok)

+ tolv singlar: Hela vägen ner, Naken ner på knä, Maj förra året, Spelar stor roll, Ghana mot Italien, Så får du mig ändå, Hör dåligt fattar trögt, Allt jag gillar upphör, Lite väl John och Yoko, Bedrägeri, Blod, Nyår.

2008 medverkade jag också i en duett med Ane Brun på ”Andra sjunger Olle Ljungström”
2008 medverkade jag på ”Songs For Tibet” med bl.a. José Gonzales och Tomas Di Leva
2008 medverkade jag på ”Tjo vad det viftar” - visor från förra sekelskiftet, tillsammans med bla. Peps Persson, Timbuktu och Miriam Aida, dels med en sololåt, dels med en duett med Nadin Al Khalidi.

2011 släpptes singeln "Nyår" som blev en duett med Familjen (Johan T Karlsson) som också remixade den. Han producerade även mina första två skivor och jag körar på hans gamla hit "Det snurrar i min skalle". Mycket av mina inspelningar har varit i nära samarbete med honom. Flera av låtarna på mina första skivor har jag skrivit med Marcus Cato och frekvent förekommande på flera låtar är även Edda Magnason.

Föreställningar/Film:
2007 genomförde jag en uppmärksammad sommarturné helt och hållet per cykel som en personlig men stenhård manifestation för hållbar utveckling - 300 mil och ett 30tal spelningar med gitarren på ryggen genom sommarsverige. Allt om denna turnén kan man läsa på ”cykelbloggen” eller se i filmen "300 eMIL". På hösten följde jag upp den med en massiv tågturné.

2008 gjorde jag min långfilmsdebut som skådespelare i Jan Troells Oscarsbidrag ”Maria Larssons eviga ögonblick”. Filmen har redan vunnit många fina internationella priser och fyra guldbaggar och gick på biograferna runt om i världen hösten 2008-våren 2009.

2008 gjorde jag en sommarturné tillsammans med Lars Winnerbäck, Miss Li, Maia Hirasawa, Sofia Karlsson, Markus Krunegård och Cissi & Nour.

2008 gjorde jag höstföreställningen ”Jensen & Persson” tillsammans med min stora idol Sanna Persson Halapi.

2009 turnerade jag med soloföreställningen "En dödsrolig sorg om sorg och saknad".

2011 med föreställningen "Livs levande" med musikerna Tomas Ebrelius, Charlotta Weber Sjöholm och Lars Ljungberg.
December 2011 "Emil & Nour" tillsammans med Nour El-Refai

2012 skrev jag ett "Möjligt samtal" som sattes upp i Radioteatern på Sveriges Radio.

Priser:
2011 Gustaf Fröding-priset
2010 Skånes miljöpris
2009 Hoola-Bandoola-priset till minne av Björn Afzelius
2008 Riksteaterns stipendium
2007 Stig Sjödin-priset
2007 Rebells artistpris
Och dessutom har jag fått frisedel från det militära

2003 och 2004 blev jag svensk och europeisk mästare i poetry slam. I Vm blev jag delad trea. Detta var bara ett litet sidospår men eftersom det gick så bra har det hängt med genom åren och måste väl nämnas här.

Störst av alla meriter är förstås att jag är svaret på en brun pluppfråga i Trivial Persuit.

Biografi:
Min morsa är psykolog, min farsa är psykiater, skomakarens son har de sämsta skorna, jag väger 70 kilo, jag är 1.80 men har nog skitdålig hållning för alla tror jag är mycket kortare, jag har ett brunt och ett grönt öga, är uppvuxen i Uppåkra utanför Hjärup utanför Lund utanför Malmö. Det bästa extrajobb jag har haft innan jag blev artist till yrket var att lifta runt som lieman och trädgårdsmästare på ekologiska gårdar i Nya Zeeland. När jag var 20 år var jag högstadievikarie i hela Stockholm men blev inte insläppt i lärarrummen för att jag såg så barnslig ut. Min favoritfärg är turkos. Jag går av för hackor och tror att jag är nått.